Verrekijkers en Spotting scopes

Hieronder treft u ons complete assortiment aan verrekijkers (binoculair, monoculair en spotting scope). De verrekijker is een optisch instrument dat het zichtveld van de mens vergroot, waardoor datgene op afstand gemakkelijker kan worden geïdentificeerd. De eerste kijker stamt uit het jaar 1608, ontworpen door de Nederlander Hans Lippershey. Hij maakte toentertijd gebruik van een negatieve oculaire lens dat een rechtopstaand beeld creëert zonder dat er prisma’s aan te pas komen. Om de vergroting en beeldhoek van de kijker te verbeteren werden er na verloop van tijd twee soorten prismastelsels gebruikt; dakkant- en porroprisma’s. De binoculaire verrekijkers kunnen sindsdien worden onderverdeeld in de dakkant- en porroverrekijkers. Het verschil zit hem met name in de stralengang en de plaatsing van de prisma’s, waar de lichtstraling bij de dakkant verrekijkers recht door de achter elkaar geplaatste prisma’s gaat. Bij de porro verrekijkers staan de prisma’s recht tegenover elkaar en draait de lichtstraling met 180°. Het verschil tussen de twee type kijkers is duidelijk kenbaar in het uiterlijk, waarbij de porro kijker een wat meer lompere bouw heeft en de dakkant kijker juist meer gestroomlijnd is. In ons assortiment vindt u uitsluitend dakkant verrekijkers, maar ook monoculaire kijkers en spotting scopes.

Binoculair

De meest bekende en gebruikte kijkers zijn de binoculaire verrekijkers; een oculair waar er met twee ogen (‘bi’) tegelijk door kan worden gekeken. Op een kijker vindt u altijd twee getallen; bijvoorbeeld 8x42. Deze twee cijfers staan voor de vergroting en de diameter van het objectief, respectievelijk. De hoger de vergroting, de meer de kijker inzoomt op datgene wat u bekijkt. De diameter van het objectief bepaalt de hoeveelheid lichtinval van de kijker en daarmee de helderheid van het beeld. De grote van de diameter komt vooral tot haar recht bij verminderde lichtomstandigheden (bijv. tijdens de schemering of een bewolkte dag). Vanuit de vergroting en de diameter kan vervolgens de uittredepupil, schemergetal en lichtsterkte worden afgeleid. Zie ook een ‘infographic’ van waar je op dient te letten bij het aanschaffen van een binoculaire kijker. 

Monoculair

Naast de binoculaire kijkers, zijn er ook de monoculaire verrekijkers waarbij u slechts één oog gebruikt. In feite werkt het hetzelfde als een binoculaire verrekijker. Het grote voordeel van monoculaire kijkers is dat deze erg compact zijn en dus handig zijn om mee te nemen in uw jaszak en snel tevoorschijn te halen. Echter, voor langdurig gebruik adviseren we u de binoculaire verrekijkers, omdat deze voor minder vermoeidheid van de ogen zorgen. Daarbij ziet u met een monoculaire kijker minder diepte in het beeld. Zie ook een ‘infographic’ van waar je op dient te letten bij het aanschaffen van een monoculaire kijker.

Spotting scope

De spotting scope is als het ware een monoculaire verrekijker maar dan met een veel hogere vergrotingsfactor. Ze zijn daardoor ideaal voor verre afstanden van 100+ meter. Wegens de hoge vergrotingsfactor is het van belang dat de scope op een statief staat, zodat het beeld niet te veel beweegt. De spotting scopes zijn vrij groot en dus minder mobiel. Indien dit als een probleem wordt ervaren zijn er ook de meer compactere ‘mini’ scopes; licht van gewicht en gemakkelijk mee te nemen in uw rugzak. Zie ook een ‘infographic’ van waar je op dient te letten bij het aanschaffen van een spotting scope.

Ons assortiment aan verrekijkers

Wij zijn officieel dealer van de merken Vortex, Bynolyt, Kowa, Zeiss en Hawke. Dit betekent dat wij deze producten rechtstreeks bij de producent inkopen en importeren naar Nederland (en dus niet via een tussenhandelaar). Bent u specifiek op zoek naar een bepaald merk dan kunt u in het menu ook meteen doorklikken naar de specifieke pagina van dat merk. U kunt ook verschillende verrekijkers in de vergelijking zetten. Dit kan door op de knop “Vergelijken” bij ieder gewenst product te klikken. Als u alle producten die u wilt vergelijken hebt toegevoegd aan de vergelijking, klik dan in het linkermenu op “Vergelijken”. Staat het merk of model dat u zoekt niet op onze website, neem dan even contact met ons op via de contactpagina. Misschien kunnen wij het product tóch voor u leveren, en anders helpen wij u graag verder met goed advies voor een mogelijk alternatief!

There are no products matching the selection.

 FREE SHIPPING order over € 250
 Need help? +31 6 19 550 336