Batterijen

Batterijen

De batterijen zorgen voor voeding van de wildcamera en zijn van grote invloed op het optimaal functioneren van de camera Het is dus belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de batterijen die je gebruikt voor je wildcamera.

Voor hedendaagse wildcamera’s zijn Lithium batterijenAlkaline batterijen, en Nikkel Metaal Hydride (NiMH)- en Nikkel-Zink (NiZn) oplaadbare batterijen het meest populair. Ze verschillen o.a. in tolerantie voor de omgevingstemperatuur, waarbij de Lithium batterijen de meeste weerstand bieden tegen extreme temperaturen. Daarentegen bieden de Alkaline batterijen de minste weerstand tegen hoge en lage temperaturen, waardoor ze onnodig veel energie verliezen en minder lang mee gaan. Voor de meest optimale werking van een batterij ligt de omgevingstemperatuur over het algemeen rond de 15-25°C. Houdt hier rekening mee wanneer je de wildcamera voor een langere tijd wilt gaan uitzetten.

Naast de tolerantie voor de omgevingstemperatuur, dient de zelfontlading van de batterij in acht te worden genomen. De zelfontlading houdt in dat batterijen in vermogen afnemen wanneer ze niet worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij de batterijen uit de kast worden gehaald en ze vervolgens halfleeg blijken te zijn. De zelfontlading van de batterij is het laagst bij een koele en droge omgeving (bijv. koelkast op 8°C). Met name de NiMH en NiZn oplaadbare batterijen staan bekend om hun hoge zelfontlading. Echter bestaan deze batterijen ook in een zogenoemde LSD (‘Low Self Discharge’ = lage zelfontlading) uitvoering, zoals onze Panasonic Eneloop batterijen.

Als laatst kijkt men veelal naar het vermogen van de batterij; oftewel het Voltage en de mAH waarde. Bij gebruik, neemt het vermogen van de batterij af (d.w.z. ontlading). Dit verschilt per type batterij, waarbij een Lithium batterij het langst meegaat (Lithium batterijen zijn mede om deze reden het meest populair) en een Alkaline batterij het slechts uit de test komt. Alkaline batterijen nemen lineair af waardoor er na korte tijd aanzienlijk minder energie kan worden geleverd en het ‘cut-off’ punt (d.w.z. het moment waarop de wildcamera uit gaat) al snel wordt bereikt. Dit wordt weergegeven in onderstaande grafiek. Hier is ook terug te zien dat de ontlading bij de overige type batterijen vrij stabiel blijft bij gebruik en de wildcamera dus langer op scherp kan blijven staan. Lithium en NiZn batterijen beschikken naast een lage ontlading over een hoge spanning van zo’n 1,7 tot 1,8 V. Dit is handig voor wildcamera’s die met hoge piekspanningen te maken krijgen. Let bij de specificatie van de desbetreffende wildcamera goed op het aantal- en type batterijen dat erin gaat, zodat je wildcamera over voldoende vermogen beschikt.

Schematische weergave van de ontladingscurve van Lithium (donkerblauw), Alkaline (rood), NIMH (lichtblauw) en NiZn (oranje) batterijen, inclusief een 'cut-off point' (stippellijn)

Enkele handige tips:

  • let er bij het selecteren van een wildcamera goed op welke type batterijen worden aanbevolen door de leverancier en het aantal dat er in gaat;
  • gebruik nooit verschillende typen of oude en nieuwe batterijen door elkaar. Dit belemmert het prestatievermogen en kan de wildcamera beschadigen;
  • probeer als voorzorgsmaatregel de batterijen als set bij elkaar te houden en gelijktijdig op te laden (in het geval van oplaadbare batterijen). Zo kun je aanvullend bij malfuncties van de wildcamera de set aan batterijen vervangen en achterhalen of het een batterijprobleem is;
  • maak voor langdurig gebruik van de wildcamera, indien mogelijk, gebruik van een extern batterij-pack of zonnepaneel. Weet dat je gehele opstelling een stuk duurder wordt en meer gaat opvallen, waardoor de kans op diefstal mogelijk wordt verhoogd.