Batterijen | Een van de meest cruciale onderdelen van de wildcamera

Hoewel de batterijen vaak maar een klein onderdeel van het totaal vormen, zijn ze wél cruciaal voor het optimaal presteren van uw wildcamera. En daarom is het dus heel belangrijk om goed na te denken over het juiste type batterijen. Op deze pagina treft u ons complete assortiment aan batterijen. Dit varieert van vrij doorsnee alkaline batterijen (vaak beter bekend als 'de standaard Duracells'), tot hoge kwaliteit Energizer Ultimate Lithium batterijen, Panasonic Eneloop en Eneloop PRO oplaadbare NiMH batterijen, én ook speciale 1.6V NiZn oplaadbare batterijen voor alle wildcamera's die minder goed om kunnen gaan met standaard oplaadbare batterijen.

Welke batterijen voor welke camera?

De meeste van onze wildcamera's werken met zogenaamde 'penlite' batterijen. Dit zijn batterijen van het formaat AA of LR6. In dat formaat bieden we dus ook het breedste assortiment batterijen aan. Echter, niet alle batterijen werken perfect in alle wildcamera's. Het lastige daarbij is ook nog eens dat wat de fabrikant soms aanraadt, lang niet altijd ook daadwerkelijk de beste keuze is. Zo raadt Bushnell bijvoorbeeld alleen alkaline of lithium batterijen aan, terwijl de Bushnell camera's het doorgaans prima doen met 'standaard' NiMH oplaadbare batterijen. Zeker op de lange termijn is dit dus verreweg de goedkoopste en meest milieuvriendelijke keuze voor uw wildcamera. Maar wat maakt het kiezen dan lastig?

Doorgaans is het zo dat een willekeurige wildcamera die draait op AA batterijen, zo ingesteld zal zijn dat deze er vanuit gaat dat er batterijen met een voltage van 1.5 Volt ingedaan worden. Meestal zijn dit er 6, 8, of 12 per camera, vaak deels parallel en deels in serie geschakeld. Zonder daarbij te veel op de details in te gaan, komt het er op neer dat de camera zo ingesteld is dat deze perfect functioneert bij een bepaald input-voltage. Voor 8 in serie geschakelde batterijen is dit dus 8 x 1.5V = 12 Volt. Afhankelijk van de configuratie van de batterijen in de camera kan het ook een 6V of 9V systeem zijn.

Nu is het zo dat standaard alkaline en lithium batterijen inderdaad netjes rond de 1.5V zitten als ze vol zijn (lithium doorgaans zelfs nog wat hoger). Echter, standaard oplaadbare NiMH batterijen zoals onze Panasonic Eneloop en Eneloop PRO batterijen zijn ongeveer 1.2V als ze vol zijn. Bij 8 in serie geschakelde batterijen, is het totaal voltage dan dus slechts 9.6V, in plaats van de gevraagde 12V. Op zich is dit nog niet meteen een probleem, want de camera zal prima werken met 9.6V input voltage, maar er is een zeker punt waarop de camera niet meer zal kunnen functioneren. Afhankelijk van de kwaliteit van de componenten van de camera ligt dit zogenaamde cut-off punt gemiddeld zo ongeveer rond de 1.0V per batterij. Dat betekent dus dat een standaard oplaadbare batterij in principe veel minder 'bewegingsruimte' heeft qua schommelingen in voltage dan een alkaline of lithium batterij. Daardoor zien we soms dat bij gebruik van standaard oplaadbare batterijen in combinatie met een wildcamera die gebruikt wordt in de videostand, de camera soms meerdere korte filmpjes van slechts 1 of enkele seconden maakt, vooral tijdens de nacht. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat de camera een flink vermogen van de batterijen vraagt op het moment dat het filmpje gestart wordt, met daarbij de flits ingeschakeld. Dit kan er voor zorgen dat het voltage van de batterijen nét even onder 1.0V zakt, en dan stopt de camera met filmen. Vervolgens herstellen de batterijen zich weer een beetje (dit is normaal) en schakelt de camera dus niet helemaal uit. Gevolg is echter vele korte filmpjes, terwijl een langere videolengte is ingesteld. Alkaline en lithium batterijen hebben hier doorgaans minder last van, vooral omdat zij op een hoger voltage zitten als ze vol zijn.

Overige batterijtypen voor onze cameravallen

Naast de al genoemde AA batterijen, hebben we ook nog een aantal speciale batterijen, voor enkelen specifieke wildcamera modellen. Dit betreft bijvoorbeeld de CR123A Lithium batterijen. Dit zijn kleine, dikke batterijen, met een spanning van 3.7V. Deze batterijen hebben we in een niet-oplaadbare CR123A Lithium en in een oplaadbare RCR123A Li-ION variant. Voor de oplaadbare variant geldt wederom dat een geschikte batterijlader noodzakelijk is.

Daarnaast hebben we nog de zogenaamde 18650 batterijen. Dit is een soort dikke AA batterij of een dubbele CR123A batterij. Deze batterijen zijn zeer krachtig en hierop kan een wildcamera dus doorgaans heel lang presteren. Echter, tot nu toe zijn er maar weinig wildcamera's die met deze batterijen werken. Bij ons is dat alleen de nieuwe BolyGuard BG668-E36WG 4K WIRELESS 4G camera.

Batterijladers

Natuurlijk hebben we voor al onze oplaadbare batterijen ook hoge kwaliteit batterijladers. Indien beschikbaar zijn dit snellader met 4, 8, 12, of zelfs 16 batterijslots. Over het algemeen wordt namelijk geadviseerd om een set batterijen van een wildcamera zoveel mogelijk bij elkaar te houden, en dus idealiter ook altijd gelijktijdig op te laden. Liever dus een wat grotere batterijlader waarmee je in een keer de hele set batterijen kunt opladen, dan steeds batterijen afzonderlijk van elkaar opladen en dan samen weer in dezelfde camera plaatsen. Helaas is echter niet voor ieder type oplaadbare batterij een grote oplader beschikbaar.

Batteries, chargers, and external power sources

Items 1-24 of 26

Page
per page
Set Descending Direction
View as Grid List
  • SECOND CHANCE: Everactive 8-bank battery charger
    Special Price €25.00 Regular Price €32.95
  • Items 1-24 of 26

    Page
    per page
    Set Descending Direction
    View as Grid List